Правильне харчування для покращення зору при використанні контактних лінз
Для здоров'я очей, як і для всього організму, необхідні поживні речовини. Переважно вони надходять з продуктами харчування. Важливо не те, в яких об'ємах нутрієнти вводяться, а регулярність вживання правильних продуктів. Особливо важливе правильне харчування тим, хто носить контактні лінзи.
Обґрунтування необхідності нутрієнтів
Незважаючи на інновації в контактних лінзах, тривале їх використання призводить до змін у фізіології та анатомії органу зору. А нутрієнти чинять на нього позитивний вплив:
- підтримують функції структури;
- нормалізують процес акомодації;
- попереджають розвиток оксидативного стресу;
- гальмують вікові зміни;
- стимулюють мікроциркуляцію;
- попереджають ускладнення та офтальмологічні патології;
- сприяють регенерації та підтриманню бар'єрних функцій;
- є структурними елементами в побудові тканин тощо.
Недостаток вітамінів для очей може призвести до пересихання оболонок і навіть викликати нічну сліпоту.
Додавання в щоденний раціон продуктів, що містять необхідні нутрієнти для здоров'я зорового аналізатора, зробить носіння контактних лінз комфортним, безпечним і попередить розвиток ускладнень, прогресування порушень рефракції.
Корисні речовини для очей
Встановлено, що для здоров'я очей необхідні вітаміни:
- А – сприяє зміцненню рогівки, покращує гостроту зору, активізує синтез родопсину – основного пігменту сітківки, відповідального за «сутінковий» зір і кольоросприйняття;
- В1 – нормалізує передачу нервових імпульсів від ока до головного мозку, підтримує нормальний внутрішньоочний тиск;
- В2 – забезпечує хороше сутінкове і кольорове зір, стимулює кровообіг;
- В6 – активізує мікроциркуляцію, попереджає неоваскуляризацію, обумовлену носінням контактних лінз, покращує стан нервових клітин;
- С – потужний антиоксидант, що попереджає окислювальний стрес, гальмує «старіння» очей і вікові зміни, сприяє транспорту поживних речовин до клітин і допомагає оновленню тканин, зміцнює стінки судин очей;
- Е – антиоксидант, забезпечує нормальний кровообіг і підтримує цілісність структур кровоносних судин;
- D – попереджає вікові зміни, синдром «сухого ока», захищає сітківку від дегенерації, бере участь у процесах регенерації та диференціації тощо.
Крім вітамінів, для очей необхідні провітаміни та біоактивні речовини:
- β-каротин – має антиоксидантні властивості, захищає око від негативного впливу вільних радикалів, покращує нічний зір;
- лютеїн і зеаксантин – також належать до групи каротиноїдів, захищають око від негативного впливу ультрафіолету та синього світла, яке випромінюється екранами гаджетів, комп'ютерів;
- антоціани – стимулюють відновлення родопсину тощо.
Харчування для зору повинно містити мікро- та макроелементи – цинк, мідь, залізо, йод, магній, хром.
Продукти для зору
Усі вищезазначені нутрієнти містяться в продуктах для покращення зору:
- помаранчеві та червоні овочі і фрукти містять каротиноїди – гарбуз, абрикоси, морква, помідори, диня;
- зелені листові овочеві культури – шпинат, щавель, петрушка містять лютеїн;
- чорниця і чорна смородина містять антоціани;
- горіхи, висівки, картопля, бобові, червоне м'ясо – джерела цинку;
- морська риба, яйця, сир – забезпечують організм селеном тощо.
Продукти для покращення зору повинні містити поліненасичені жирні кислоти, особливо Омега-3. Вони зміцнюють клітинні мембрани, забезпечують підтримання оптимального кровопостачання тканин, покращують функції макули очей, нормалізують роботу слізних залоз, захищають від пересихання, знижують втому, купірують запалення. ПНЖК містяться в рибі холодних морів, печінці тріски, рослинних оліях, сої, насінні льону, чіа тощо.
Значення харчування при носінні КЛ
Контактні лінзи та харчування мають пряму залежність. Вчені встановили, що навіть сучасні КЛ з високим вмістом води та підвищеною киснепроникністю не вирішують проблему негативного впливу стороннього предмета на тканини очей. Правильний раціон дозволяє знизити ризики від застосування лінз і підтримувати здоров'я органу зору.
КЛ можуть викликати епітеліопатії, що підвищують ризик впровадження інфекції. Деякі нутрієнти зміцнюють оболонку клітин, стимулюють відновлення епітелію та попереджають інфекційні захворювання очей у користувачів контактною оптикою.
Ще одним важливим негативним наслідком носіння КЛ є сухість очей. Вона є основною причиною дискомфорту і призводить до відмови від носіння лінз у 40% користувачів. Усунути сухість допомагають не лише спеціальні краплі, але й деякі продукти харчування, що містять нутрієнти, які покращують продукцію сліз, підтримують цілісність слізної плівки та збільшують час її розриву.
Лікар-контактолог може не тільки підібрати найкращі контактні лінзи, але й порекомендувати правильне харчування, що підтримує здоров'я очей.