Information
Search

Правильне харчування для покращення зору при використанні контактних лінз

Для здоров'я очей, як і для всього організму, необхідні поживні речовини. Переважно вони надходять з продуктами харчування. Важливо не те, в яких об'ємах нутрієнти вводяться, а регулярність вживання правильних продуктів. Особливо важливе правильне харчування тим, хто носить контактні лінзи.

Обґрунтування необхідності нутрієнтів

Незважаючи на інновації в контактних лінзах, тривале їх використання призводить до змін у фізіології та анатомії органу зору. А нутрієнти чинять на нього позитивний вплив:

  • підтримують функції структури;
  • нормалізують процес акомодації;
  • попереджають розвиток оксидативного стресу;
  • гальмують вікові зміни;
  • стимулюють мікроциркуляцію;
  • попереджають ускладнення та офтальмологічні патології;
  • сприяють регенерації та підтриманню бар'єрних функцій;
  • є структурними елементами в побудові тканин тощо.

Недостаток вітамінів для очей може призвести до пересихання оболонок і навіть викликати нічну сліпоту.

Додавання в щоденний раціон продуктів, що містять необхідні нутрієнти для здоров'я зорового аналізатора, зробить носіння контактних лінз комфортним, безпечним і попередить розвиток ускладнень, прогресування порушень рефракції.

Корисні речовини для очей

Встановлено, що для здоров'я очей необхідні вітаміни:

  • А – сприяє зміцненню рогівки, покращує гостроту зору, активізує синтез родопсину – основного пігменту сітківки, відповідального за «сутінковий» зір і кольоросприйняття;
  • В1 – нормалізує передачу нервових імпульсів від ока до головного мозку, підтримує нормальний внутрішньоочний тиск;
  • В2 – забезпечує хороше сутінкове і кольорове зір, стимулює кровообіг;
  • В6 – активізує мікроциркуляцію, попереджає неоваскуляризацію, обумовлену носінням контактних лінз, покращує стан нервових клітин;
  • С – потужний антиоксидант, що попереджає окислювальний стрес, гальмує «старіння» очей і вікові зміни, сприяє транспорту поживних речовин до клітин і допомагає оновленню тканин, зміцнює стінки судин очей;
  • Е – антиоксидант, забезпечує нормальний кровообіг і підтримує цілісність структур кровоносних судин;
  • D – попереджає вікові зміни, синдром «сухого ока», захищає сітківку від дегенерації, бере участь у процесах регенерації та диференціації тощо.

Крім вітамінів, для очей необхідні провітаміни та біоактивні речовини:

  • β-каротин – має антиоксидантні властивості, захищає око від негативного впливу вільних радикалів, покращує нічний зір;
  • лютеїн і зеаксантин – також належать до групи каротиноїдів, захищають око від негативного впливу ультрафіолету та синього світла, яке випромінюється екранами гаджетів, комп'ютерів;
  • антоціани – стимулюють відновлення родопсину тощо.

Харчування для зору повинно містити мікро- та макроелементи – цинк, мідь, залізо, йод, магній, хром.

Продукти для зору

Усі вищезазначені нутрієнти містяться в продуктах для покращення зору:

  • помаранчеві та червоні овочі і фрукти містять каротиноїди – гарбуз, абрикоси, морква, помідори, диня;
  • зелені листові овочеві культури – шпинат, щавель, петрушка містять лютеїн;
  • чорниця і чорна смородина містять антоціани;
  • горіхи, висівки, картопля, бобові, червоне м'ясо – джерела цинку;
  • морська риба, яйця, сир – забезпечують організм селеном тощо.

Продукти для покращення зору повинні містити поліненасичені жирні кислоти, особливо Омега-3. Вони зміцнюють клітинні мембрани, забезпечують підтримання оптимального кровопостачання тканин, покращують функції макули очей, нормалізують роботу слізних залоз, захищають від пересихання, знижують втому, купірують запалення. ПНЖК містяться в рибі холодних морів, печінці тріски, рослинних оліях, сої, насінні льону, чіа тощо.

Значення харчування при носінні КЛ

Контактні лінзи та харчування мають пряму залежність. Вчені встановили, що навіть сучасні КЛ з високим вмістом води та підвищеною киснепроникністю не вирішують проблему негативного впливу стороннього предмета на тканини очей. Правильний раціон дозволяє знизити ризики від застосування лінз і підтримувати здоров'я органу зору.

КЛ можуть викликати епітеліопатії, що підвищують ризик впровадження інфекції. Деякі нутрієнти зміцнюють оболонку клітин, стимулюють відновлення епітелію та попереджають інфекційні захворювання очей у користувачів контактною оптикою.

Ще одним важливим негативним наслідком носіння КЛ є сухість очей. Вона є основною причиною дискомфорту і призводить до відмови від носіння лінз у 40% користувачів. Усунути сухість допомагають не лише спеціальні краплі, але й деякі продукти харчування, що містять нутрієнти, які покращують продукцію сліз, підтримують цілісність слізної плівки та збільшують час її розриву.

Лікар-контактолог може не тільки підібрати найкращі контактні лінзи, але й порекомендувати правильне харчування, що підтримує здоров'я очей.