Правильне харчування для покращення зору при використанні контактних лінз
Для здоров'я очей, як і для всього організму, необхідні поживні речовини. Переважно вони надходять з продуктами харчування. Важливо не те, в яких об'ємах нутрієнти вводяться, а регулярність вживання правильних продуктів. Особливо важливе правильне харчування тим, хто носить контактні лінзи.
Обґрунтування необхідності нутрієнтів
Незважаючи на інновації в контактних лінзах, тривале їх використання призводить до змін у фізіології та анатомії органу зору. А нутрієнти чинять на нього позитивний вплив:
підтримують функції структури;
- нормалізують процес акомодації;
- попереджають розвиток оксидативного стресу;
- гальмують вікові зміни;
- стимулюють мікроциркуляцію;
- попереджають ускладнення та офтальмологічні патології;
- сприяють регенерації та підтриманню бар'єрних функцій;
- є структурними елементами в побудові тканин тощо.
Недостаток вітамінів для очей може призвести до пересихання оболонок і навіть викликати нічну сліпоту.
Додавання в щоденний раціон продуктів, що містять необхідні нутрієнти для здоров'я зорового аналізатора, зробить носіння контактних лінз комфортним, безпечним і попередить розвиток ускладнень, прогресування порушень рефракції.
Корисні речовини для очей
Встановлено, що для здоров'я очей необхідні вітаміни:
- А – сприяє зміцненню рогівки, покращує гостроту зору, активізує синтез родопсину – основного пігменту сітківки, відповідального за «сутінковий» зір і кольоросприйняття;
- В1 – нормалізує передачу нервових імпульсів від ока до головного мозку, підтримує нормальний внутрішньоочний тиск;
- В2 – забезпечує хороше сутінкове і кольорове зір, стимулює кровообіг;
- В6 – активізує мікроциркуляцію, попереджає неоваскуляризацію, обумовлену носінням контактних лінз, покращує стан нервових клітин;
- С – потужний антиоксидант, що попереджає окислювальний стрес, гальмує «старіння» очей і вікові зміни, сприяє транспорту поживних речовин до клітин і допомагає оновленню тканин, зміцнює стінки судин очей;
- Е – антиоксидант, забезпечує нормальний кровообіг і підтримує цілісність структур кровоносних судин;
- D – попереджає вікові зміни, синдром «сухого ока», захищає сітківку від дегенерації, бере участь у процесах регенерації та диференціації тощо.
Крім вітамінів, для очей необхідні провітаміни та біоактивні речовини:
- β-каротин – має антиоксидантні властивості, захищає око від негативного впливу вільних радикалів, покращує нічний зір;
- лютеїн і зеаксантин – також належать до групи каротиноїдів, захищають око від негативного впливу ультрафіолету та синього світла, яке випромінюється екранами гаджетів, комп'ютерів;
- антоціани – стимулюють відновлення родопсину тощо.
Харчування для зору повинно містити мікро- та макроелементи – цинк, мідь, залізо, йод, магній, хром.
Продукти для зору
Усі вищезазначені нутрієнти містяться в продуктах для покращення зору:
- помаранчеві та червоні овочі і фрукти містять каротиноїди – гарбуз, абрикоси, морква, помідори, диня;
- зелені листові овочеві культури – шпинат, щавель, петрушка містять лютеїн;
- чорниця і чорна смородина містять антоціани;
- горіхи, висівки, картопля, бобові, червоне м'ясо – джерела цинку;
- морська риба, яйця, сир – забезпечують організм селеном тощо.
Продукти для покращення зору повинні містити поліненасичені жирні кислоти, особливо Омега-3. Вони зміцнюють клітинні мембрани, забезпечують підтримання оптимального кровопостачання тканин, покращують функції макули очей, нормалізують роботу слізних залоз, захищають від пересихання, знижують втому, купірують запалення. ПНЖК містяться в рибі холодних морів, печінці тріски, рослинних оліях, сої, насінні льону, чіа тощо.
Значення харчування при носінні КЛ
Контактні лінзи та харчування мають пряму залежність. Вчені встановили, що навіть сучасні КЛ з високим вмістом води та підвищеною киснепроникністю не вирішують проблему негативного впливу стороннього предмета на тканини очей. Правильний раціон дозволяє знизити ризики від застосування лінз і підтримувати здоров'я органу зору.
КЛ можуть викликати епітеліопатії, що підвищують ризик впровадження інфекції. Деякі нутрієнти зміцнюють оболонку клітин, стимулюють відновлення епітелію та попереджають інфекційні захворювання очей у користувачів контактною оптикою.
Ще одним важливим негативним наслідком носіння КЛ є сухість очей. Вона є основною причиною дискомфорту і призводить до відмови від носіння лінз у 40% користувачів. Усунути сухість допомагають не лише спеціальні краплі, але й деякі продукти харчування, що містять нутрієнти, які покращують продукцію сліз, підтримують цілісність слізної плівки та збільшують час її розриву.
Лікар-контактолог може не тільки підібрати найкращі контактні лінзи, але й порекомендувати правильне харчування, що підтримує здоров'я очей.
Схожі статті
Навіщо потрібна регулярна перевірка зору та які проблеми можна виявити на ранніх стадіях?
Медики завжди наполягали, що лікувати будь-яке захворювання набагато складніше, ніж його попередити. Це стосується всіх галузей медицини, зокрема офтальмології. Але самостійно оцінити стан свого здоров'я людина не може. Для встановлення діагнозу необхідні дослідження – як лабораторні, так і інструментальні. Ця аксіома є відповіддю на запитання: «Навіщо потрібно перевіряти зір?»
Як харчування та вітаміни впливають на здоров'я очей?
Правильне збалансоване харчування має значний вплив на здоров’я всього організму. Вітаміни, мінерали, білки та інші поживні речовини також необхідні і для органу зору. Більшість із них людина отримує з їжею. Фахівці назвали продукти харчування для здоров’я очей.
Як харчування впливає на зір: продукти та добавки для здорових очей
Здоров’я органа зору залежить від безлічі чинників. Один із них – збалансоване харчування, яке містить усі необхідні мікро- і макроелементи, вітаміни для очей.
Найкращі вітаміни для очей: як вибрати відповідні?
Вітаміни для очей випускають багато фармацевтичних компаній. Але БАДи – це не ліки, і питання про те, чи допомагають вони підтримувати здоров’я органа зору, хвилює споживачів.